Категорија: Историја

Писмо на Тодор Александров до министерот за внатрешни работи на Бугарија А. Димитров

Извор: Црвено-црниот Писмо до министерот за внатрешни работи А. Димитров ПРВО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ. До Господинот „земјоделски“ министер на Внатрешни работи Ал. Димитров –

Христо Татарчев од Ресен: “Мислата за слобода кај македонскиот народ; Конституирање на Македонската револуционерна организација”

Опис: Дел од спомените на д-р Христо Татарчев – "Внатрешната македонско-одринска револуционерна организациja како митолошка и реална суштина", пишувани

Даут Саади Леви од Солун – „Brigandage (казнети предавниците на Делчев)“ објавен во „ournal de Salonique“, број 910, Солун, 1905

Опис: Во изданието 910 од весникот на македонските солунски Евреи „Јournal de Salonique“ од 2 јануари 1905 година се

К.П.Мисирков: Белешки по јужнословенската филологија и историја

Крсте Петков Мисирков "Бележки по южнославянската филология и история. Към въпроса за пограничната линия между българския и сърбохърватския език

Песна за битката „На ножот“

Наслов на песна „Битката на ножот“ Слушана од Блаже Кепески од Прилеп. Вкупниот број на загинатите четници на врв

Песна за убиството на грчкиот андартин Јани Пецула

Песна за убиството на грчкиот андартин Јани Пецула (забранета и заборавена песна од Македонија за војводата Апостол Петков Терзиев

Петар Чаулев од Охрид – “Судбината на с. Велгошти”

Петар Чаулев од Охрид - "Съдбата на с. Велгощи (картини из четнишкия живот)" - објавена во сп. "Отечество", кн.2, Софија,

Прилепска песна за ослободувањето на Бугарија од турско ропство

НАСЛОВ НА ПЕСНА: Песна за ослободување на Бугарија од турско ропство,слушната од „мариовките“ - Девојките Маре и Наде во

Голем број на луѓе од Македонија се приклучиле во ослободувањето на Бугарија

По повод 3-ти Март (ослободувањето на Бугарија), објавуваме текст од Илустрација Бело Море за доброволците од Македонија за време

139 години од раѓањето на Тодор Александров

Тодор Александров Поп-Opушов (Ново Село, 4 март 1881 – Сугарево, 31 август 1924) — е војвода и еден од

Mobile Sliding Menu

error: Content is protected !!