Песна за битката „На ножот“

In Историја

Наслов на песна „Битката на ножот“ Слушана од Блаже Кепески од Прилеп. Вкупниот број на загинатите четници на врв Ножот е 67.

Поголем дел од загинатите се по потекло од Кнежество Бугарија. 45 од нив загинуваат на самиот врв, други 10 четници се убиени во подножието на врв „Јасенова глава“, 6 души паѓаат при повлекувањето од врвот, 1 четник е застрелан на Мирчовата позиција, 4 четници се заобиколени во една плевна – двајца од нив се стралени, а другите двајца (ранети од претходно) се изгорени живи, еден заловен четник е обесен по два дена во Велес.

Музичката серија „Забранети и заборавени песни од Македонија“ е во продукција на Граѓанскиот комитет „Илинден-Преображение“ од БМОРК 2013, формирана за 110-годишнината од Илинденско-Преображенското Востание и за 120-годишнината од Бугарски Македоно-Одрински Револуционерен Комитет (БМОРК) Исполнението е на Ансамблот Гоце Делчев, под режија на Никола Ваклинов.

Снимката е направена во Студио 1 на Бугарското Национално Радио.

Join Our Newsletter!

Love Daynight? We love to tell you about our new stuff. Subscribe to newsletter!

Ви препорачуваме:

ОМ: Илинден е симбол на македонскиот непокор

Живеејќи го сонот на минатите генерации и гордо сеќавајќи се на борбата за слобода, Обединети за Македонија на сите

Read More...

Љубчо Георгиевски до Сашо Мијалков: Вашите криминални пресметки да си ги вршите внатре во партијата

ВМРО-Народна партија упатува остра реакција на изнесените лаги и невистини од страна на Сашо Мијалков, а на сметка на

Read More...

Раде Милосовски: Груевски и Мијалков ја уништија ВМРО-ДПМНЕ со нивните антидржавни дејствувања

Со резигнираност ги одбиваме обвинувањата на Сашо Мијалков дадени во интервјуто за Македонски весник, во кое користејки класичен спин,

Read More...

Mobile Sliding Menu

error: Content is protected !!