Новогодишна музичка традиција – Виенски новогодишен концерт

In Култура

И оваа Нова година ќе ја пречекаме со звуците на виенската филхармонија.

Почетоците на Виенскиот новогодишен концерт датираат од 1939 година кога и за прв пат е и одржан. Приходот од концертот бил дониран на династијата Штраус под водство на Клеменс Краус.

Од тогаш до ден денешен  концертот непрекинато се одржува, дури и за време на втората светска војна концертите се одржувале без разлика на проблемите со кои се соочувале луѓето тоа време.

Новогодишниот виенски концерт секогаш се одржува три пати. Првиот односно на 30 декември наменет за припадниците на австриската војска, вториот односно на 31 декември како вечерен концерт и новогодишниот на 1 јануари.

Join Our Newsletter!

Love Daynight? We love to tell you about our new stuff. Subscribe to newsletter!

Ви препорачуваме:

ОМ: Илинден е симбол на македонскиот непокор

Живеејќи го сонот на минатите генерации и гордо сеќавајќи се на борбата за слобода, Обединети за Македонија на сите

Read More...

Љубчо Георгиевски до Сашо Мијалков: Вашите криминални пресметки да си ги вршите внатре во партијата

ВМРО-Народна партија упатува остра реакција на изнесените лаги и невистини од страна на Сашо Мијалков, а на сметка на

Read More...

Раде Милосовски: Груевски и Мијалков ја уништија ВМРО-ДПМНЕ со нивните антидржавни дејствувања

Со резигнираност ги одбиваме обвинувањата на Сашо Мијалков дадени во интервјуто за Македонски весник, во кое користејки класичен спин,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

error: Content is protected !!